Miisa Höglund valitsi amiksen huippuarvosanoista huolimatta
Miisa Höglund, 17, tiesi jo ala-asteella, että hän haluaa amikseen. Koulu sujui hyvin ja opiskelu oli kivaa, mutta ajatus ammattikoulusta houkutteli enemmän kuin lukio.
Yläasteelle siirryttäessä kouluarvosanat paranivat entisestään. Silti unelma ammattikoulusta ei hävinnyt. Höglund piti päätöksestään kiinni, vaikka muut ympärillä suhtautuivatkin asiaan ensin epäröiden. Onneksi yläkoulun opinto-ohjaaja oli kuitenkin kannustava.
– Meillä oli silloin hyvä opo. Hän kannusti tekemään niin kuin itse haluaa. Enemmän kuulin opettajilta ja läheisiltä, että kannattaa mennä lukioon, talotekniikkaa Luksiassa opiskeleva Höglund kertoo.
Hänen peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 9,58. Amiksessa oli kuitenkin jotain, joka veti puoleensa. Esimerkiksi se, että pääsee tekemään konkreettista työtä. Kipinä käsitöihin ja luovuuteen oli syttynyt jo lapsena, kun hän teki erilaisia projekteja veljensä kanssa.
Putkialalle hetken mielijohteesta
Yläasteella idea talotekniikasta eli putkialasta syntyi yllättäen – Kaverin kanssa heitettiin läpällä, että mennään putkelle, Höglund nauraa.
Lopulta kaveri päätyi lukioon, Höglund putkialalle Luksiaan. Päätös oli viime kädessä helppo, sillä hän oli pohtinut eri aloja jo pitkään. Myös isoveljen positiiviset kokemukset Luksiasta tukivat valintaa. – Tänne on helppo kulkea ja tututkin ovat opiskelleet täällä. Se oli itsestäänselvyys, että haen opiskelemaan Lohjalle.
Höglund kertoo käyneensä tutustumassa Luksiaan ennen yhteishakua. Hän kehottaakin kiinnostuneita osallistumaan tutustumispäiviin. – Se antaa tosi paljon näkemystä siitä, minkälaista opiskelu tulee olemaan. Varsinkin siinä vaiheessa, jos ei tiedä mitä haluaa, tutustu ja ota selvää, Höglund vinkkaa.
Ennakkoluuloista huolimatta finaaliin
Vaikka aluksi läheiset suhtautuivat Höglundin päätökseen nihkeästi, nyt tilanne on jo aivan toinen. – Niiden mieli on muuttunut, Höglund sanoo. On tullut myös sukupuoleen liittyvää kommentointia. Miesvaltaisella alalla on kyseenalaistettu esimerkiksi sitä, pärjääkö Höglund niin fyysisessä työssä. – Tiesin että tulen kohtaamaan vähättelyä ja kyselemistä, hän myöntää. Mutta se ei ole ollut Höglundille esteenä.
Kaikille epäilijöille hän vastasi voittamalla Taitaja-kilpailun semifinaalin tammikuussa. Keväällä Höglundia odottaa kisamatka Turkuun. – Parhaani menen yrittämään, hän vakuuttaa.
Armeijan kautta jatko-opintoihin
Höglundin on tarkoitus valmistua viimeistään keväällä 2026. Sen jälkeen hän haluaisi käydä armeijan ja tehdä hetken aikaa töitä. Toisaalta kiinnostus jatko-opiskelua kohtaan on myös voimakas. Höglund nimittäin pitää opiskelusta. – Tykkään oppia uusia asioita. Ytoista on tullut pelkkää vitosta, hän kertoo.
Armeijan Höglund haluaa suorittaa sen ainutlaatuisen kokemuksen takia. – Lähden hakemaan sitä, että saisin asioita oikeasti aikaiseksi. Itsekurini on aika alhainen, joten yritän lähteä parantamaan sitä.
Muita nuoria Höglund haluaa rohkaista menemään omia unelmiaan kohti
– Jos tiedät mitä haluaisit tehdä, lähde sitä kohti, hän sanoo.
Teksti ja kuva media-alan opiskelija Aaro Kailasmaa.

Miisa Höglund tiesi jo ala-asteella, että hän haluaa amikseen.