Digikyvykkyys II – Ammatillisen koulutuksen järjestäjien digikyvykkyyden edelleen kehittäminen 1.1.2025 – 31.5.2027
Digikyvykkyys II -hankkeessa jatketaan aikaisempien ammatillisen koulutuksen digitalisaatiohankkeiden tuotoksien jatkokehittämistä ja jalkauttamista koko ammatillisen koulutuksen kentälle. Lisäksi hankkeessa voidaan kehittää digitalisaatiokyvykkyyksiä uusien tunnistettujen tarpeiden pohjalta. Hankkeen keskeinen tavoite on tukea ammatillisen koulutuksenjärjestäjien digikyvykkyyden pitkäjänteistä kehittämistä ja edelleen kehittää valtakunnallisen laajan yhteistyöverkoston kokonaisuutta, yhteistoimintaa ja jatkuvuutta.
Hankkeen kohderyhmänä on ammatillisen koulutuksen järjestäjien johto, hallintohenkilöstöä, opetus- ja ohjaushenkilöstö ja jossain kohdin myös opiskelijat.
Hankkeen toiminta kostuu neljästä työpaketista
- Ammatillisen koulutuksen digivisio ja verkostotoiminta
- Osaamisen kehittäminen
- Toimintamallien kehittäminen
- Tiedon ja tietojärjestelmien kehittäminen
Hankkeen aikana tuotettuja tietopaketteja ja koulutusmateriaaleja voivat hyödyntää kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Tuotokset ovat myös muiden koulutusasteiden ja sidosryhmien hyödynnettävissä.
Luksia pyrkii kehittämään digiosaamista ja digipedagogisia valmiuksia jatkuvilla toimenpiteillä, joihin kuuluu
- säännöllisiä koulutuksia
- osaamismerkkien laajentaminen syvempään osaamiseen
- tukimateriaalien kehittäminen
- uusien työkalujen pilotointi
Oppimisanalytiikkaa tukevien mallien luominen auttaa suuntaamaan ohjausta opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Tekoälyn käyttöönoton tueksi kehitetään toimintamalleja, jotka mahdollistavat sen turvallisen ja tehokkaan hyödyntämisen opetuksessa ja hallinnossa
- Digiosaamisen osaamismerkkien laajentaminen syvemmälle osaamisen tasolle, jolloin henkilöstö voi osoittaa erikoistunutta taitoa esimerkiksi digipedagogiikan tai analytiikan hyödyntämisessä.
- Digipedagogisten tukimateriaalien kehittäminen koulutustarpeisiin, mikä auttaa opettajia hyödyntämään uusia oppimisympäristöjä ja -teknologioita.
- Oppimisanalytiikan toimintamallien rakentaminen, joilla tuetaan opiskelijoiden yksilöllistä ohjausta ja kehitetään oppimisen seurantaa.
- Tekoälyn käyttöönoton toimintamallit, joiden avulla tekoälyä voidaan ottaa käyttöön vaiheittain ja turvallisesti niin opetuksessa kuin muissa prosesseissa. Tämä sisältää henkilöstölle suunnattua koulutusta ja ohjeistusta AI-työkalujen käytöstä.
Rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimijat
Hanketta koordinoi Omnia ja mukana on 99 osatoteuttajaa.
Rahoittaja
Opetus- ja kulttuuriministeriö
(strategiarahoitus)
Lisätiedot
Tiina Vesanen
hankevastaava
puh. 044 335 6154
tiina.vesanen@luksia.fi