Vieraita ranskalaisesta kumppanikoulusta
Opiskelijat Leonie Daumas, Eva Dubois, Tatiana Perrot, Léonie Borron, Mykhailo Kuprin ja Diego Musitelli Luksian ranskalaisesta kumppanikoulusta olivat Erasmus+-jaksolla Lohjalla tammi-helmikuun vaihteessa.
Erasmus+ on Euroopan Unionin rahoittama ohjelma, joka tukee opiskelijoiden kansainvälisiä kokemuksia ja liikkuvuutta. Erasmus+ tarjoaa mahdollisuuden hankkia kansainvälistä kokemusta ja kehittää omia ammatillisia taitoja eri maissa.
Kokemuksia ja ajatuksia vierailusta
Haastattelimme ranskalaisia vieraita, sillä halusimme tietää, mitä he kokivat kahden viikon visiittinsä aikana. Haastattelu tapahtui ryhmänä mutta saimme myös yksittäisten opiskelijoiden ajatuksia kysymyksiimme.
Vieraat tulevat Ranskasta, läheltä Lyonia. He ovat ranskalaisia leipuri-kondiittorialan opiskelijoita. Yksi heistä opiskelee tarjoilijaksi. Kaikki ovat sitä mieltä, että Suomi on kaunis maa. Täällä on paljon järviä ja metsää. – Suomi on turvallinen ja rauhallinen maa, toteaa Diego Musitelli. Ryhmälle on jäänyt erityisesti mieleen se, kun he olivat kävelyllä Lohjanjärven jäällä ja näkivät, kun mies ja lapsi olivat pilkillä.
– Täällä on paljon laktoositonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavia, sanoo Leonie Daumas. Ruokailuajat ovat erilaisia. Meillä Ranskassa syödään lounas klo 12-13 ja illallinen klo 19-20, kun taas Suomessa syödään huomattavasti aikaisemmin. Leonien mielestä monesta suomalaisesta kodista löytyy sauna, toisin kuin ranskalaisista kodeista.

Diego Musitelli, Mykhailo Kuprin ja Tatiana Perrot
Oppilaitosten välisistä eroista
Luksiassa opiskellaan enemmän omaan tahtiin kuin heidän koulussaan ja osaaminen osoitetaan vasta sitten, kun opiskelija on siihen valmis. Ranskassa on toisin. – Aamupuuro opiskelijoille on hyvä juttu. Meillä Ranskassa ei sellaista ole. Myös jumppapallot luokissa, joissa voi istua tuolin sijaan, on hieno idea, pohtii Tatiana Perrot.
– Luksiassa koulupäivän aikana pidetään paljon taukoja ja koulupäivät ovat lyhyempiä. Meillä Ranskassa koulupäivä on klo 8-17. Pidämme vain yhden tauon, tunnin mittaisen lounastauon, kertoo Eva Dubois.
– Täällä on paljon enemmän opetusmateriaalia verkossa kuin meillä. Myös suoraa kommunikaatiota opiskelijoiden ja opettajan välillä on enemmän, toteaa englannin opettaja Julie Payet.
Ajatuksia suomalaisesta kulttuurista
Ryhmä on maistanut suomalaista perinneruokaa. Tutuksi ovat tulleet karjalanpiirakat, korvapuustit, runebergintortut sekä poron ja hirven liha. Kovasti ovat tykänneet niistä kaikista. Yksi inhokki on myös löytynyt; salmiakki. Tuliaisiksi kotiin viedään karhun lihaa.
Kun ollaan Suomessa, pitää esittää kysymys saunasta. Ryhmä kävi tutustumassa Allas Sea Pooliin Helsingissä. Se oli kiva kokemus. Kaikki kävivät saunassa ja kaksi heistä uskaltautui jopa uimaan merivesialtaassa.
– Kiitos Luksian opiskelijat Eevi, Eden ja Venla sekä opettajat Pia Sahanen, Riitta Salonen ja Kaisamaria Kareinen kokemuksista lyhyen vierailumme aikana.
Mykhailo Kuprin
Erasmus+ Luksiassa
Luksiaan on kevätlukukaudella tulossa toinenkin opiskelijaryhmä Ranskasta, pari opiskelijaa Italiasta sekä kaksi eri ryhmää Saksasta. Luksian opiskelijoita puolestaan on tällä lukukaudella työharjoittelussa Erasmus+-jaksolla mm. Romaniassa, Italiassa, Espanjassa, Saksassa sekä Belgiassa.
Lisätiedot
Luksian kansainvälisyyskoordinaattorit
international@luksia.fi
Kansainvälisyys osana tutkintoa >>
📸 media-alan opiskelija Krista Immonen
Tatiana Perrot, Diego Musitelli, Mykhailo Kuprin ja Leonie Daumas