Metsä Groupin Lohjan kertotehdas on tiivistänyt merkittävästi yhteistyötä Luksian prosessiteollisuuden opintolinjan kanssa kuluneen parin vuoden aikana. Vuosittain Luksian opiskelijaryhmät käyvät tehtaalla tehdasvierailuilla ja lisäksi tehtaalle otetaan lukuvuosittain muutamia kertopuun tuotannosta kiinnostuneita opiskelijoita työharjoitteluun.

– Vuoteen 2030 mennessä meiltä tulee eläköitymään parisen kymmentä kovaa kertopuun ammattilaista ja on todella tärkeää, että valmistaudumme tuleviin eläköitymisiin hyvissä ajoin. On myös todella hienoa, että meillä on Luksian kanssa yhteistyössä mahdollisuus järjestää alasta kiinnostuneille heidän opintojaan täydentäviä harjoittelujaksoja ja tarjota näin opiskelijoille tilaisuus päästä tutustumaan kertopuun tuotantoon käytännössä, kertoo henkilöstöpäällikkö Tiia Kuivalainen. Viimeisen kahden vuoden aikana kaikki tehtaalla harjoittelussa olleet ovat myös työllistyneet tehtaalle harjoittelunsa jatkoksi.

Tulevaisuudessa Metsä Groupin Lohjan kertotehtaan tavoitteena on lisätä alle 18-vuotiaiden ja ei-suomenkielisten henkilöiden mahdollisuuksia päästä harjoitteluun Metsälle. – Turvallisuus on meillä aina ykkösasia. Kaikkien harjoittelijoiden osalta meille tärkeintä on tarjota turvallinen ja mielekäs harjoittelujakso. Turvaamme sen toteutumisen laadukkaalla työnopastuksella ja -ohjauksella sekä muun työyhteisön jatkuvalla tuella, jatkaa Kuivalainen.

– Yhteistyö paikallisten yritysten kuten Metsä Woodin kanssa on ollut antoisaa. On ollut ilahduttavaa huomata, että alan työtilanne on pysynyt hyvällä tasolla ja harjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja on mukavasti tarjolla. Useimmiten opiskelijat työllistyvät valmistuttuaan työpaikkoihin, joissa ovat olleet harjoittelijana, kertoo Luksian prosessiteollisuuden perustutkinnon päätoiminen tuntiopettaja sekä alan työpaikalla järjestettävän koulutuksen vastaava opettaja Miia Heikkilä.

Leevi Lähteenmaa

Prosessiteollisuuden perustutkintoa opiskelevan Leevi Lähteenmaan opinnot ovat kestäneet nyt kaksi vuotta.

– Tutustuin Luksian prosessiteollisuuden perustutkinnon opintolinjaan koulujen tutustumispäivänä, kun olin yhdeksännellä luokalla. Kiinnostuin alasta enkä ole katunut valintaani. Kahden opintovuoden aikana olen oppinut paljon asioita mm. tiimityöskentelyä ja prosessinohjausta, Leevi kertoo.

Hän aloittaa tänä syksynä työharjoittelun Metsä Groupin Lohjan kertotehtaalla.

– Odotan innolla pääseväni tutustumaan tehdastyöhön ja soveltamaan oppimiani asioita käytännössä, hän sanoo. Voin lämpimästi suositella prosessiteollisuuden perustutkintoa muillekin nuorille, jos ala kiinnostaa ja haluaa monipuolisen koulutuksen ja työn teollisuudessa, Leevi jatkaa.

Mohammed ”Miran” Al-Khafaji

Prosessiteollisuuden perustutkintoa opiskelevan Mohammed ”Miran” Al-Khafajin opinnot ovat kestäneet myös kaksi vuotta.

– Vuonna 2022 valmistuin yhden vuoden pituisesta Valma-koulutuksesta, jonka aikana tutustuin eri opintomahdollisuuksiin. Saman vuoden elokuussa aloitin prosessiteollisuuden perustutkinnon opiskelun, Miran kertoo.

Kaksi ensimmäistä opintovuotta on opiskeltu monipuolisesti erilaisia yksikköprosesseja mm. puunjalostuksen ja kemianteollisuuden aloilta sekä kemikaalien turvallista käsittelyä, työturvallisuutta, laitteiden ja koneiden huoltoja ja prosessiturvallisuutta.

Kesän 2024 Miran työskenteli Metsä Groupin Lohjan kertotehtaalla pakkauslinjalla operaattorina. – Suosittelen prosessialaa kaikille kiinnostuneille. Tulevaisuudessa toivon pääseväni operaattoriksi Lohjan kertotehtaalle, Miran sanoo.

Lisätiedot:

Miia Heikkilä
Päätoiminen tuntiopettaja, tutkinnonohjaaja
puh. 044 335 5863
miia.heikkila@luksia.fi

Prosessiteollisuuden perustutkinto >>
Opiskelijaksi Luksiaan >>

Henkilö seisoo pakkauslinjan edessä ja pitää kädessään pakkausmateriaalia.

Miran työskenteli kesän 2024 Metsä Groupin Lohjan kertotehtaalla pakkauslinjalla operaattorina.