Opetusministeri Anders Adlercreutz vieraili Lohjan kampuksella – keskustelua nuorten hyvinvoinnista ja koulutuksen tulevaisuudesta
Opetusministeri Anders Adlercreutz vieraili 31.3. Lohjan kampuksella. Vierailun keskeisinä teemoina olivat nuorten hyvinvointi ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy sekä koulutuksen tulevaisuuden haasteet.
Vierailun aikana keskusteltiin myös pienten, alle 10 000 asukkaan kuntien koulutuksen järjestämisestä. Tällä hetkellä näissä kunnissa koulutuksen saavutettavuus ja taloudelliset resurssit asettavat merkittäviä haasteita. Uusien toimintatapojen tarve on niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin. Kunnallisen talouden rakenne ja oppilaskohtaiset kustannukset vaikuttavat koulutuksen laatuun.
Oppimisen tuen uudistukset ja erityisen tuen tarpeet kasvussa
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on parhaillaan käynnissä oppimisen tuen uudistus, joka koskee esi- ja perusopetusta sekä lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta. Keskusteluissa nostettiin esiin erityisen tuen tarpeen kasvu toisen asteen koulutuksessa ja sen vaikutukset opiskelijoiden työllistymiseen. Opetuksen laadun varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta opiskelijat menestyvät jatko-opinnoissa ja työelämässä.
Yhteistyö toisen asteen koulutuksen ja työelämän välillä nousi myös keskeiseksi puheenaiheeksi. On tärkeää varmistaa opiskelijoille laadukkaat työssäoppimispaikat ja edistää siten nuorten työllistymistä valmistumisen jälkeen.
Keskustelussa korostettiin myös nuorten syrjäytymisen suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia. Yhden nuoren syrjäytyminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. Koulutukseen panostaminen ja erilaisten työpajojen tarjoaminen voivat ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä edistää jatkuvaa oppimista.
Yhdenvertaisuus jatko-opinnoissa ja sukellusalan koulutuksen erityisyys
Vierailun aikana keskusteltiin myös korkeakoulupaikkojen saatavuudesta erityisesti reuna-alueilla. Pitäisi varmistaa, että kaikilla opiskelijoilla on tasavertaiset mahdollisuudet hakeutua korkeakoulutukseen asuinpaikastaan riippumatta.
Vierailu päättyi Lohjan kampuksen sukellusalan koulutuksen tiloihin. Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen ainoa ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa sukellusalan ammattitutkinnon koulutusta työsukeltamisen osaamisalalla.
Sukellusalan koulutus kestää 10 kuukautta ja on laajuudeltaan 150 opintopistettä. Koulutuksen aikana opiskelijat oppivat sukeltamaan eri syvyyksissä ja suorittamaan erilaisia työtehtäviä veden alla. Luksian sukellusalan koulutus täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta.
Ryhmäkuvassa kaivoslammella: takarivissä Luksiasta Hanna Salakari, Kari Mäntyharju ja Markku Loiskekoski sekä Lohjan kaupungin sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus. Eturivissä Luksian kuntayhtymän johtaja Timo Hakkarainen, Luksian hallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma, opetusministeri Anders Adlercreutz, Lohjan kaupunginjohtaja Pasi Perälä ja Jarno Seppänen Luksiasta.