Taideteollisuusalan perustutkinto - luksia.fi

Taideteollisuusalan perustutkinto

Henkilö tekee penkkiä verstaalla.

Onko sinulla visuaalista silmää? Pidätkö suunnittelutyöstä ja haluat tehdä käsilläsi? Taideteollisuusalan perustutkinto valmistaa sinua tekemään oman alasi tuotteita, tiloja ja palveluja.

Taideteollisuusalan tutkinnon suoritettuasi osaat suunnitella omaa työtäsi ja hankkia monipuolisesti tietoa taideteollisuuden alalta. Hallitset taidealasi materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät.

Taidealan tutkinto kattaa laajasti eri aihealueita. Taideteollisuusalla voit erikoistua tiettyyn alaan, riippuen valitsemastasi opinto-ohjelmasta.

Puusepän osaamisalan artesaani osaa erityisesti puun käsittelyn, muotoilun ja erilaisten puutuotteiden valmistuksen.

Sisustussuunnittelun artesaani on erikoistunut sisustussuunnitteluun. Hän erikoistuu tilojen suunnitteluun ja sisustamiseen.

Luksia kouluttaa yhteistyökykyisiä artesaaneja, jotka lähtevät yrittäjämäisellä asenteella kohti verkostoitunutta työelämää.

Puusepänalan osaamisala

  • Puusepänalan osaamisalan suorittanut artesaani valmistaa ja korjaa puualan tuotteita. Hän voi toimia työntekijänä tai yrittäjänä alan mukaisissa työtehtävissä tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä, tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä sekä korjaus- ja huoltotehtävissä.

Sisustusalan osaamisala

  • Sisustusalan osaamisalan suorittanut artesaani osaa suunnitella ja toteuttaa sisustuskokonaisuuksia asiakkaille. Työtä tehdään tiimeissä, joissa tekijät ovat erikoistuneet eri osaamisalueisiin. Sisustusalan osaamisalan suorittanut henkilö on usein moniosaaja. Hän voi toimia yrittäjänä tai työntekijänä tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä.

Artesaanitutkinnon suorittaminen kestää noin 2-3 vuotta. Tutkinto suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä.

Taideteollisuusalan perustutkinto eli artesaanikoulutus antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoon. Jatko-opiskelupaikkoja voivat olla:

  • muotoilualan ammattikorkeakoulut
  • taidealan korkeakoulut
  • käsityöopettajakoulutus
  • restaurointi
  • ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot

Jos haku ei ole juuri nyt auki, ota yhteyttä. Suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku. Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että voit hakea tutkintokoulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Artesaanin ammattiin voit opiskella myös oppisopimuksena. Oppisopimus edellyttää taideteollisuusalan työpaikkaa.

Mikä on artesaani?

Artesaani valmistaa erilaisia esineitä ja tuotteita käsityönä. Artesaanin työ voi vaihdella, riippuen siitä, mille alalle hän erikoistuu. Puualan artesaani valmistaa esimerkiksi huonekaluja, veistoksia tai puutöitä ja hänen päämateriaalina on puu.

Sisustusalan artesaani työskentelee muun muassa kodin sisustuksen parissa. Hän erikoistuu sisustuksen ja kodin sisustuselementtien valmistamiseen.

Artesaaneilla on hyvät käsityötaidot ja he ovat luovia. He tekevät tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan tai valmistavat omia tuotteitaan myyntiä varten.

Artesaanin työ voi olla sekä fyysisesti että henkisesti vaativaa. Se tarjoaa kuitenkin paljon luovuutta, on palkitsevaa ja varmasti innostavaa.

Taideteollisuusalan perustutkintoon yhdistetään usein ammattinimikkeitä, kuten sisustussuunnittelija, sisustusartesaani, puuseppä tai artesaanipuuseppä. Artesaanikoulutusta haetaan usein myös nimikkeellä käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto.

Hakeudu opiskelemaan taideteollisuusalan perustutkintoa, jos haluat artesaaniksi sisustusalalle tai artesaaniksi puusepänalalle.

Jos olet päättänyt opiskella taideteollisuusalaa päätoimisesti, sinun kannattaa tutustua Kelan sivuilta, millaisiin opintoetuuksiin sinulla on mahdollisuus. Työttömyysetuutta saava voi selvittää omasta TE-toimistosta, voiko artesaaniksi opiskella työvoimakoulutuksena.

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>