Oletko kiinnostunut tietoturvasta? Haluatko hallita ja ylläpitää järjestelmiä? Oletko tarkka, huolellinen ja omaat hyvän keskittymiskyvyn? Oletko kiinnostunut tieto- ja viestintätekniikasta? Valitse urapoluksesi tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, josta valmistut ohjelmistokehittäjäksi.
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto keskittyy tietotekniikan ja viestintätekniikan alaan. Saat laaja-alaisen koulutuksen tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiseksi.
Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto voi sisältää seuraavia osa-alueita:
- Ohjelmistokehitys
- Tietoverkot
- Laitetekniikka
- Tietoliikenne
- Tietoturva
- Projektityöskentely
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittanut voi työllistyä eri tietotekniikan tehtäviin, kuten:
- Ohjelmistokehitys
- Järjestelmäsuunnittelu
- Tietoverkkohallinta
- Tietoturva-asiantuntija
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneella on tieto- ja viestintätekniikan työtehtävissä edellytetty ammattitaito. Tutkinnon suorittanut osaa käyttää alan sanastoa, selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja tieto- ja viestintäteknisiin tehtäviin liittyen.
Tietoverkkoasentaja
- Tietoverkkoasentajan työtehtävät liittyvät mm. palvelinjärjestelmien, tietoverkkojen, tietokoneiden sekä hälytysjärjestelmien -asennus, -määrittely, -ylläpito ja asiakastukitehtävissä. Oman yrityksen perustaminen on myös yksi vaihtoehto tietoverkkoasentajalle. Alan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia. Tietoverkkoasentajan työhön liittyy asiakaspalvelua, joka edellyttää palveluhenkisyyttä, vuorovaikutustaitoja sekä tiimityötaitoja. Englannin kielen taito on eduksi.
Elektroniikka-asentaja
- Elektroniikka-asentajana voit toimia mm. elektroniikkalaitteiden kokoamiseen erilaisista komponenteista sekä myynti-, asennus- ja huoltotehtävissä sekä kodinelektroniikkaa ja tietotekniikkaa myyvissä liikkeissä.
Ohjelmistokehittäjä
- Ohjelmistokehittäjänä voit toimia monipuolisissa ohjelmointitehtävissä esimerkiksi peliohjelmoijana, pelisuunnittelijana, web-suunnittelijana tai yrittäjänä. Alalla on tällä hetkellä työvoimapulaa, joten työllistymisen mahdollisuudet ovat hyvät.
- Ohjelmistokehittäjä on henkilö, joka suunnittelee, kehittää ja koodaa ohjelmistoja. Hän testaa niitä ja korjaa virheitä. Myös ohjelmistojen ylläpito ja päivitys kuuluu työhön. Ohjelmistokehittäjä on yleensä osa tiimiä. Tiimissä voi olla muita ohjelmistokehittäjiä sekä suunnittelijoita ja projektipäälliköitä.
IT-tukihenkilö
- IT-tukihenkilönä voit työskennellä monenlaisissa tehtävissä. IT-tukihenkilö on ammattilainen, joka tarjoaa teknistä tukea ja apua tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Tärkein tavoite työssä on, että käyttäjät voivat hyödyntää tietotekniikkaa tehokkaasti ja ongelmitta. Työnantajina voivat olla erilaiset yritykset, organisaatiot tai IT-palveluyritykset.
Tieto- ja viestintätekniikan perustukinnon suorittamien kestää noin 2-3 vuotta. Tutkinto suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti. Tieto- ja viestintätekniikka-alan opintojen laajuus on 180 osaamispistettä.
Jos haku ei ole juuri nyt auki, ota yhteyttä. Suurimpaan osaan koulutuksia on jatkuva haku. Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että voit hakea tutkintokoulutukseen joustavasti ympäri vuoden.
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ammattiin voit opiskella myös oppisopimuksena. Oppisopiskoulutus ohjelmistokehittäjäksi voi alkaa heti, kun sinulla on tarvittava työpaikka tieto- ja viestintätekniikan alalta. Kun olet ensin keskustellut oppisopimuksesta työnantajasi kanssa, ja koulutus on työnantajalle ok, ota yhteyttä meihin.
Jos aiot opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa päätoimisesti, sinun kannattaa tutustua Kelan sivuilta, millaisiin opintoetuuksiin sinulla on mahdollisuus. Työttömyysetuutta saava voi selvittää omasta TE-toimistosta, voiko tieto- ja viestintätekniikan alaa opiskella työvoimakoulutuksena.
Yleistä tietoa IT-koulutuksesta
Koulutuksen suorittaneella voi olla ammattinimikkeenä ICT-asentaja. Koulutus kattaa IT-tuen ja teknisen avustamisen perusteet. IT-tukihenkilö varmistaa, että tietotekniset järjestelmät toimivat, käyttäjät saavat tarvittavan tuen ja että kaikki toimii sujuvasti. Muita nimikkeitä voi olla esimerkiksi datanomi.
IT-alan ammatillinen peruskoulutus kattaa erilaisia tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn osa-alueita. Koulutus sisältää teoriaa ja käytännön harjoittelua. Koulutuksesta saa vahvan perustan tieto- ja viestintätekniikan osalta.
Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.
Me autamme
Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi
Opiskelijaksi Luksiaan >>
Tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto >>