Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto - luksia.fi

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Henkilö tarjotin kädessä, jossa kolme kerrosleipää. Taustalla kaksi asiakasta syö tarjoiltua ruokaa.

Haluatko valmistaa erityisruokavalioita ja ottaa huomioon ravitsemussuositukset ruuan valmistuksessa? Erityisruokavaliokokin työ vaatii tarkkuutta, luovuutta ja kykyä sopeutua eri ruokavalioihin ja tarpeisiin. Erityisruokavaliokokin eli dieettikokin tehtävänä on terveellisten ja ravitsevien aterioiden tarjoaminen ihmisille.

Kun lähdet opiskelemaan erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkintoa, opit:

  • valmistamaan gluteenitonta, maidotonta, vegaanista, vähäsuolaista tai vähäkalorista ruokaa
  • tuntemaan ravintosuositukset
  • varmistamaan, että ruuat ovat ravitsevia ja terveellisiä
  • huomioimaan erikoisvaatimukset, kuten sopivat ruuat diabeetikoille tai allergisille henkilöille
  • valitsemaan oikeanlaisia raaka-aineita, kuten gluteenittomia jauhoja, sokerittomia makeutusaineita tai kasvipohjaisia maitotuotteita
  • noudattamaan ruokaturvallisuutta ja hygieniaa

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa:

  • työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
  • huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet
  • valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
  • pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.

Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki työskentelee toimipaikan dieettikokkina tai erityisruokavalioista vastaavana kokkina esimerkiksi ruokaravintoiloissa, sairaaloissa, hoivakodeissa, kouluissa tai muissa laitoksissa, joissa tarvitaan erityistä huomioita ruokavalioon.

Luksia pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen. Katso koulutuksen tarkat tiedot kohdasta ePerusteet.

Toteutus ja aikataulut

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena ja työssäoppimisen lisäksi siihen sisältyy lähipäiviä oppilaitoksella, verkkolähipäiviä sekä verkkokurssi. Koulutuksen kesto voi vaihdella tavoitteista ja lähtötasosta riippuen yhdestä kahteen vuoteen. Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella.

Lähi- / lähiverkkopäivät klo 16.00 – 19.00 / 20.00 seuraavasti:
  • 19.5.2025
    (Orientaatiopäivä oppilaitoksella)
  • 11. – 12.8.2025
  • 22. – 23.9.2025
  • 3. – 4.11.2025
  • 15. – 16.12.2025
  • 26. – 27.1.2026
  • 9. – 10.3.2026
  • 20. – 21.4.2026
  • 25. – 26.5.2026

Koulutus suoritetaan ensisijaisesti oppisopimuksella, jolloin se on maksuton. Ilman oppisopimuspaikkaa hinta on 400 €.

Me autamme

Haku- ja ohjauspalvelut
puh. 044 369 6675
hakupalvelut@luksia.fi

Opiskelijaksi Luksiaan >>