Lohjan kampuksella järjestettiin verkosto- ja työpajapäivä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen alueen ammatillisten oppilaitosten pedagogiselle johdolle.
Tapaaminen oli osa koulutuksen järjestäjien yhteistä sparraus- ja kehittämisverkostoa, johon kuuluvat Luksian lisäksi Stadin AO, Omnia, Keuda, Varia ja Salpaus.
Verkosto kokoontuu kahdesti vuodessa jakamaan kokemuksia ja näkemyksiä. Näin pyritään rakentamaan yhteistä tulevaisuutta ammatillisen koulutuksen kentällä.
Ensimmäinen kerta isäntänä
Luksia toimi nyt ensimmäistä kertaa tapahtuman isäntänä. Oli ilo saada noin 30 hengen kollegaporukka vieraaksemme rakentamaan yhteistä ymmärrystä ja kehittämään pedagogista johtamista.
Päivän avasi Luksian kuntayhtymän johtaja Timo Hakkarainen, joka nosti esiin ajankohtaisia teemoja koulutuksen kentältä.
Puheenvuorossaan Hakkarainen korosti erityisesti koulutuksen yksilöllisten oppimispolkujen tukemista sekä alueellisen tarjonnan monipuolisuutta. Hän nosti esiin myös huolen koulutuksen keskittymisestä vain suosituimpiin aloihin, kuten sähkö- ja automaatioalaan.
– Emme voi kouluttaa kaikkia samoihin tutkintoihin. Tarvitsemme laajaa tarjontaa, jotta jokaiselle löytyy oma polku, totesi Hakkarainen puheessaan. – Koulutuksen tulee vastata alueellisiin tarpeisiin, huomioida työelämän muutokset ja tukea myös heikommassa asemassa olevia oppijoita.
Lisäksi hän peräänkuulutti parempaa ennakointia ja tiedolla johtamista, jotta koulutuksen suunnittelu olisi kestävällä pohjalla.
Työpajojen tuloksissa korostui yhteistyö ja ennakointi
Päivän työpajoissa käytiin rakentavaa keskustelua koulutuksen kehittämisestä. Keskustelujen ytimessä olivat muun muassa:
- Koulutustarjonnan ohjaus ja tarve vastata alueellisiin osaamistarpeisiin
- Työelämäyhteistyön vahvistaminen ja yritysrakenteiden huomiointi eri alueilla
- Huoltovarmuus koulutuksen näkökulmasta, erityisesti kriisitilanteiden varalle
- Ennakointi ja rahoitus, joilla varmistetaan koulutuksen jatkuvuus ja laatu
Työpajojen yhteinen sävy oli myönteinen mutta realistinen
Haasteita tunnistettiin, mutta myös ratkaisuja rakennettiin yhdessä. Osallistujat jakoivat kokemuksiaan, hyviä käytäntöjään ja näkemyksiään siitä, kuinka koulutusta voidaan kehittää kestävästi. Erityisesti nuorten, aikuisten ja työelämän tarpeet tulee huomioida.
– Tämä päivä osoitti, että meillä on osaamista, tahtoa ja yhteistä suuntaa, Hakkarainen totesi tilaisuuden lopuksi.
Päivä oli aktiivinen, keskusteleva ja yhteistyöhön rohkaiseva – koulutuksen kehittäminen on yhteinen tehtävä, jossa kukaan ei ole yksin.